Op het eerste gezicht lijkt het onschuldig. U merkt het waarschijnlijk niet eens meer op, zo gewoon is het in ons dagelijks leven. Precies dat maakt het echter tot een stille verstorende factor voor de harmonie in huis. Volgens het eeuwenoude Chinese systeem Feng Shui is de energiestroom in iedere ruimte cruciaal. Maar sommige alledaagse objecten blokkeren precies dát subtiel maar hardnekkig.
Ook de keuken verdient een beetje Feng Shui.
Foto: Shutterstock
Feng Shui betekent letterlijk ‘wind en water’. Het principe is niet slechts een vage levensfilosofie, maar een uitgekiend systeem voor het inrichten van je leefomgeving. Energie, ofwel chi, moet zich volgens Feng Shui vrij en vloeiend kunnen bewegen. Daarom is niet alleen de indeling van het interieur van belang, maar ook het verwijderen van kleine dingen die de energie kunnen ontsieren.
Veel mensen richten zich vooral op de slaapkamer of woonkamer als het om Feng Shui gaat. Toch is de keuken – zeker in Nederland, waar gezond eten steeds belangrijker wordt – misschien wel het gevoeligste deel van het huis. De keuken staat symbool voor gezondheid, voeding en zelfs welvaart. Een verstoorde balans hier werkt subtiel door op lichaam, geest en de sfeer onder uw dak.
Beschadigd servies: onderschatte energievreter in de keuken.
De energetische last die we vaak negeren
In Feng Shui geldt elk beschadigd voorwerp als symbool van verstoorde energie. Met servies krijgt dit extra gewicht: borden, schalen en mokken staan direct in contact met gezondheid en voeding. Een bord met een barst of gebroken rand oogt niet alleen slordig, maar zendt ook een signaal van tekort, breuk en onzekerheid over je eigen welvaart uit. Traditioneel geloofd men dat deze energie zich van het servies naar het eten overzet, en zo subtiel invloed heeft op uw stemming, gezondheid en zelfs op relaties binnen het huishouden.
Barsten, krassen, afgesleten emaille, vale vlekken of kromgetrokken lepels – allemaal symptomen van slijtage. In Feng Shui weerspiegelen deze stagnatie, vasthouden aan het verleden en moeilijk afstand doen van imperfectie. Als u dag in dag uit van hetzelfde beschadigde bord eet, geeft u (vaak onbewust) het signaal af dat u genoegen neemt met minder en kwaliteitsverlies normaal vindt. Dat beïnvloedt de energie door het hele huis.
Balans in leven én keuken
Bovendien staan bestek en keukengerei in Feng Shui symbool voor communicatie en verbinding. U neemt letterlijk voeding tot u – en symbolisch het leven zelf. Een verbogen vork of mes kan volgens deze filosofie symbool staan voor verstoorde communicatie of respect, en op termijn voor veel kleine ergernissen. Hoewel zo’n ‘detail’ in de praktijk onschuldig lijkt, verwerken we dit soort signalen onbewust in ons welzijn. Op de lange termijn kan dit bijdragen aan gevoelens van frustratie of spanning.
Pannen en potten met krassen, aangetaste lagen of losse handgrepen vormen niet alleen een praktisch (soms zelfs gezondheids-)risico. Energetisch gezien brengen ze chaos in voeding en sfeer. Wie kookt in beschadigde pannen, proeft het verschil – niet alleen qua smaak, maar ook qua stemming aan tafel.
Het blijft echter niet bij alleen servies of pannen. Let bijvoorbeeld ook op de planten in uw keuken: kies liever géén prikkelige of scherpbladige soorten. Ook messen bergt u het best op in een blok of lade zodat de scherpe kanten niet open en bloot zichtbaar zijn in de ruimte.
Niet alleen uw servies, maar ook plantenkeuze doet ertoe voor de balans in huis.
Wees niet bang om afscheid te nemen van dat wat op is
Het belangrijkste? Gooi beschadigd servies resoluut weg, zonder schuldgevoel. Hoe dierbaar een beker uit uw studententijd of een half versleten pannetje ook is – vanuit Feng Shui gezien mag het huis uit. U hoeft het niet meteen te vervangen door dure designartikelen. Kies gewoon voor eenvoudige, complete en schone exemplaren die harmonie en rust uitstralen.
Kijk bij de aanschaf van nieuw servies naar ronde vormen, als symbool voor eenheid en heelheid. Let op materiaal en kleur die fijn aanvoelen en passen in de sfeer van uw huis. Goed onderhoud, glans en netheid zorgen dat de keuken een plek blijft van vitaliteit, plezier en overvloed.
Dus, volgende keer dat u de keukenkast opent: Bekijk uw servies dan eens door een andere, frisse bril. Misschien ontdekt u dat de grootste energiesaboteur jaren stilletjes tussen uw borden en kopjes schuilt – onopvallend, maar met grote invloed op de sfeer thuis.