Hoe u topservice krijgt in restaurants: tips van een etiquette-expert

Etiquette-expert William Hanson onthult zijn beste en simpelste tips voor geweldige service in Nederlandse restaurants en hotels. U heeft geen extra fooi nodig – een beetje persoonlijke aandacht doet wonderen.

Verspreid de liefde

Wilt u écht goed geholpen worden in restaurants en hotels?
De Britse etiquette-expert William Hanson verklapt in een openhartig interview zijn eenvoudigste methodes – verrassend genoeg kosten deze minder dan een extra fooi.
“In een paar seconden zie ik het personeel opbloeien,” vertelt hij aan talkshowhost Carina Bergfeldt.

We willen allemaal dat beetje extra aandacht tijdens een diner of bij een overnachting. Maar hoe zorgt u ervoor dat het personeel u écht ziet staan – en niet alleen de standaardservice biedt?

William Hanson, bekend uit de Britse media en nu te gast bij Carina Bergfeldt op SVT, deelt zijn meest effectieve tip voor persoonlijke service in Nederlandse restaurants en hotels. Volgens hem begint alles bij een simpele houding: wees vriendelijk, oprecht en toon interesse in de medewerkers zelf.

“Wees gewoon aardig! Noem hen bij hun naam – vaak dragen ze een badge. Staat daar Sophie of Mohammed? Begroet ze dan persoonlijk: ‘Goedemiddag, Sophie’, ‘Goedenavond, Mohammed’. Behandel personeel als mensen, niet als serviceapparaat,” benadrukt hij in het programma.

De slimme truc voor betere service – onthoud namen en details

William verklapt nog een handigheid die hij standaard gebruikt in zijn favoriete horecazaken in Groot-Brittannië – en die u simpel toepast in Nederland.

“In sommige restaurants en hotels schrijf ik de namen van medewerkers in mijn telefoon, soms met een korte beschrijving, zoals ‘Jeroen, krullend haar’. Kom ik dan drie maanden later terug en zie ik Jeroen weer, dan begroet ik hem persoonlijk. ‘Hoi Jeroen, alles goed?’. Dan zie je ze oprechten glimlachen – ze merken dat je hen gewaardeerd hebt,” legt hij uit.

  • Slim tip: Noteer de namen van medewerkers die u goed geholpen hebben in uw mobiel, samen met kleine details. Gebruik de notities de volgende keer als u terugkomt.
  • Regionaal toepassen: Of u nu dineert in een Amsterdams eetcafé of overnacht in een boutique hotel in Maastricht – deze aanpak werkt overal.
  • Herkenning telt: Personeel waardeert persoonlijke aandacht. Een klein gebaar, zoals iemand bij naam noemen, zorgt vaak voor die extra glimlach of betere service – zonder dat u extra hoeft te geven.

Waarom werkt deze aanpak zo goed?

Personeel in de horeca is gewend aan vluchtig contact en oppervlakkige beleefdheid. Door de tijd te nemen en even stil te staan bij de mens áchter de badge, voelt iemand zich écht gezien. Niet zelden levert het u snellere bediening, een extra lach of zelfs een mooi plekje in het restaurant op.

Volgens Hanson is deze manier van waardering tonen universeel toepasbaar en, eerlijk is eerlijk, in Nederland net zo krachtig als in Londen of Parijs. Onthouden, volgende keer dat u aanschuift in Rotterdam of Utrecht!