Landbouwhuisdieren hebben in de EU grotere impact op het klimaat dan auto’s

Volgens nieuwe cijfers van de VN en Greenpeace dragen landbouwhuisdieren in de EU aanzienlijk meer bij aan de uitstoot van broeikasgassen dan alle personen- en bestelauto’s samen. Ontdek wat dit betekent voor het behalen van de klimaatdoelen.

Verspreid de liefde

Volgens recente cijfers van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, geanalyseerd door Greenpeace, zorgen landbouwhuisdieren binnen de Europese Unie voor een aanzienlijk groter aandeel in de uitstoot van broeikasgassen dan alle personen- en bestelauto’s samen. Een uitkomst die, eerlijk gezegd, velen nog steeds verrast.

Enkele koeien op de weilanden van Friesland
Foto: Pixabay

Greenpeace baseert zijn conclusies op uitgebreide data van de FAO (Food and Agriculture Organization), een van de gespecialiseerde agentschappen van de VN. Het beeld is helder: de invloed van de veeteelt op het klimaat in Europa is groter dan die van het gehele wagenpark aan personenauto’s én bestelbusjes bij elkaar.

Veeteelt verantwoordelijk voor 17 procent van CO₂-uitstoot in de EU

Uit berekeningen op basis van FAO-data blijkt dat de veehouderij 17 procent van de broeikasgasuitstoot in de EU vertegenwoordigt – dat zijn maar liefst 704 miljoen ton CO₂ per jaar. Ter vergelijking: alle personen- en bestelauto’s komen uit op ongeveer 656 miljoen ton. De cijfers laten weinig aan de verbeelding over: de veestapel stoot in de EU meer CO₂ uit dan het hele wagenpark waar we dagelijks in files achter aansluiten.

Nog een opvallende vergelijking: de jaarlijkse uitstoot van landbouwhuisdieren is zelfs groter dan die van Polen, Slowakije, Tsjechië en Hongarije samen – deze landen produceren gezamenlijk ‘slechts’ 647 miljoen ton CO₂ uit alle sectoren.

Greenpeace schat dat een halvering van de veehouderij 250 miljoen ton CO₂ per jaar zou besparen. Daarmee stelt de organisatie dat forse aanpassingen in wat we eten de enige realistische manier zijn om de klimaatdoelen van het Akkoord van Parijs te halen.

Direct overstappen op plantaardige productie? De praktijk is weerbarstig

De Greenpeace-analyse laat zien dat de jaarlijkse emissies uit veeteelt tussen 2007 en 2018 met 6 procent stegen – goed voor 39 miljoen ton extra CO₂-uitstoot. Ter illustratie: dat komt overeen met 8,4 miljoen extra auto’s op de Europese wegen.

Strenge autoregels, maar voedselproductie blijft achter

De Europese Unie staat bekend om haar steeds strengere emissielimieten voor auto’s. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe regels waardoor autofabrikanten als DAF, Volvo of Volkswagen zich telkens opnieuw moeten bewijzen. In de landbouw en voedingsindustrie zijn vergelijkbare stringente maatregelen echter nog ver te zoeken.

Volgens experts – van Wageningen tot Den Haag – is dat een gemiste kans. Als we klimaatverandering willen afremmen, moet een volgende stap zijn om ook de voedselproductie mee te nemen in serieuze regelgeving. Minder vlees op ons bord zou wel eens meer kunnen betekenen dan een elektrische auto op onze oprit.